NFI Utbildning

Kontaktuppgifter
tfn: 08-615 19 60(vx)
epost: info@nfi.se
Besöksadress:
Götgatan 14
118 46 Stockholm

Konsten att fånga i tal

”Om jag för en månad sedan vetat vad jag skulle göra idag hade jag aldrig skrivit upp mig på listan för att delta i presentationskursen!”. Den som sa detta var en kvinna som nu i all sin självklarhet stod framför tjugo personer och berättade om hur hon besegrat sin rädsla för att tala inför andra. ”Det enda jag ångrar är att jag inte gick kursen tidigare, så kanske jag fått jobb snabbare”. Hon hade varit arbetslös en tid och tyckte att det var jobbigt att bli inbjuden till anställningsintervju, eftersom hon då tvingades tala om sig själv och sina förtjänster inför en eller flera personer. Det verkade inte vara något problem längre.
Det viktigaste när du ska tala inför åhörare är att du över huvud taget vågar gå upp och ställa dig framför dem och säga det du vill ha sagt. Att våga stå där och vara dig själv är det som ger mest trovärdighet och som får folk att lyssna. Kom ihåg, när du står där på darrande ben, att du inte är ensam om att känna obehag i dessa situationer. Dessutom; ett visst mått av anspänning ökar koncentrationen och ger liv åt det du säger. Genom att ta varje tillfälle i akt att öva på att tala inför andra kommer du att känna dig säkrare med tiden.
Men det finns ju trots allt en del tips och trix som man kan ta till för att känna sig säkrare i rollen som talare. När du förbereder ett tal ska du först tänka på vad du vill uppnå med ditt tal och vilka det är som ska lyssna. Du måste tala enkelt och okomplicerat så att de som lyssnar förstår, men se upp för att underskatta din publik. För att öka känslan av trygghet och kontroll är det grundläggande att du kan ditt ämne. Du behöver kunna bra mycket mer inom området än det som du tänker tala om. Kunskapen gör att du kan sväva ut en aning utanför manus och ha vetskapen om att du kan hantera frågor inom området. En fälla är dock att kunna för mycket om sitt ämne, så att fackuttrycken haglar tätt och talet blir för komplicerat. Det är ju inte meningen att du ska imponera på din publik, det du vill är ju att få ut ett budskap. Talesättet ’Tala till bönder på bönders vis och till de lärde på latin’ är bra att ha i bakhuvudet.
När du förbereder ditt tal behöver du byta fokus; från dig själv till dina åhörare. Du ska berätta vad de har för nytta av det du säger, inte varför du tycker att det är så bra. Att höra vad talaren tycker kanske är intressant, men intressantare ändå är vad jag har att vinna på att ta till mig budskapet som talaren för fram. Genom att lägga till ett verklighetsförankrat exempel kan du tydligare förklara mycket mer än genom att redogöra för förvecklingarna i en teoretisk beskrivning.
Du får en enda chans att fånga publiken. Berätta en historia. Säg något roligt. Ställ en fråga. Referera något ur morgontidningen. Det viktiga är att du vet exakt hur du ska börja, så att du slipper oroa dig för inledningen. Sedan kan du lugnt fortsätta med det du ska tala om. Brodera ut än hit och än dit. Krydda och förtydliga med exempel. Var uppmärksam på att du håller den röda tråden! Ditt tal ska hänga ihop och vara logiskt. Rätt som det är upptäcker du att du har haft så roligt då du talat att du glömt bort tiden och att den nu håller på att ta slut. Då är det bra att ha förberett en avslutning, så att du vet exakt hur du ska sluta.
Att tiga är silver. Att tala är guld. På kursen ’Att presentera ett budskap’ lär du dig hur du bygger upp ett tal/presentation, hur du framför det och övertygar på bästa sätt. Genom att öva på att visa kroppsspråk och känslor lägger du under kursen grunden till att utstråla den säkerhet du vill känna som talare.

Författare

Lena Widén

Lena Edin-Widen Denna artikel är skriven av Lena Edin-Widén. Med lång erfarenhet från ledande positioner i telekombranschen har Lena breddat sin kompetens och är idag verksam inom området ledarskap, där prestation och välbefinnande hos såväl organisation som den enskilde medarbetaren är ett huvudintresse.
Lena Widén håller följande kurs hos NFI:
Att prestera och må bra
Lena Widén har skrivit artikeln:
Livsbalans