NFI Utbildning

Kontaktuppgifter
tfn: 08-615 19 60(vx)
epost: info@nfi.se
Besöksadress:
Götgatan 14
118 46 Stockholm

Livsbalans

Du kanske är en av många som varje dag försöker få ihop tillvaron med arbete, familj, resor och aktiviteter. Du kanske lever under en ständig tidsbrist där uttalade och outtalade krav hänger över dig som tunga regnmoln. Du vet att du borde göra något åt din situation, men vet inte riktigt hur det ska gå till; det är ju så mycket annat som måste göras först. Du har hamnat i obalans och stressen jagar dig dygnet runt.
Vad är egentligen stress? Vi har alla ett visst mått av resurser i form av till exempel kunskap, färdigheter, styrka, energi etc. När du mår bra balanseras dina resurser upp av en lagom stor belastning i form av arbete, aktiviteter, hushållsarbete, utmaningar etc. Tillvaron är i balans och du har inte för mycket att göra, men inte heller för lite.
Balansbrädan gungar lite fram och tillbaka. Men en dag eller period av högre belastning följs alltid av en period då resurserna överstiger belastningen. Det är så livet bör fungera, vissa dagar är det mer att göra, vissa dagar är det mindre.
Ibland kan belastningen överstiga resurserna under lite längre perioder. Det inträffar till exempel när projektets ’deadline’ närmar sig, när du har börjar på en ny arbetsplats eller om du har problem på hemmaplan. Kroppen reagerar då med en stressreaktion på den höjda belastningen. Men du tar i och kämpar på. Det går bra under en kortare tid, om du ser till att få återhämtning med jämna mellanrum och en längre återhämtning efter en tid. I början av en obalans känner du lust och är effektiv, men efter en längre tids obalans orkar inte kroppen och hjärnan längre och du blir ineffektiv och börjar känna stark olust till jobbet eller till hela tillvaron.
Man kopplar ofta ihop obalans i tillvaron med att ha för mycket att göra. Den omvända obalansen finns också, när resurserna överstiger belastningen. Då du är understimulerad. Uttråkad. Ett passivt tillstånd utan några tydliga krav och kanske utan kontroll. Du förlorar i kunskap och färdigheter. Även denna obalans utlöser stress. Samma stressreaktion, samma stresshormoner i rörelse i kroppen som då du är överstimulerad vid motsatt obalans.
Se till så att tillvaron hamnar i balans igen! Kämpa inte emot kroppens signaler för länge. Lyssna på familj och vänners välmenande ord om att du börjar se trött ut och har kort stubin. Kroppen är klok och strävar efter jämvikt på alla plan, även vad gäller belastning och resurser; aktivitet, återhämtning och sömn.
Ett säkert sätt att hamna i obalans är att direkt och utan betänketid säga Ja till allting. Till varje uppgift du får på jobbet, till varje förfrågan om att ställa upp på aktiviteter i barnens skola eller varje antydan om att någon behöver ett handtag från dig.
Att alltid säga Ja försätter dig i en tillvaro av tidspress. Du blir irriterad och får en känsla av att du uppoffrar dig. Du måste ju klara av alla uppgifter som du har lovat att göra. Vad ska folk annars tro? Ja, vad tycker du själv om en person som på goda grunder säger Nej? Kanske att det är en person som är tydlig i konturerna och som vet vad den vill.
När du får en fråga om att lösa en uppgift; fråga först vad saken gäller och ta dig en liten betänketid. Sedan: våga säga Nej!

Prioritera

Fundera över vad som är viktigt och säg Nej till det som du bedömer som oviktigt. Det betyder att du säger Ja till det som är viktigt för dig. Om allt känns lika viktigt är det dags att fundera en gång till! Ta gärna hjälp av din chef, en kollega eller en vän i prioriteringen. Att säga Nej är att prioritera.

Behov och begränsningar

Att säga Nej är att respektera sina behov och begränsningar. Att säga ”Mina resurser räcker ända hit, men inte längre”.

Visa självrespekt

Du är värd att tas på allvar. Det som är viktigt för dig, är viktigt för dig.

Hålla det du lovat

Då du säger Nej till vissa saker får du tid ”över”. Det blir lättare att hålla det du lovat eftersom du inte längre är lika pressad i tid. Det du säger Ja till kan du då ge med hjärtat och leverera med hög kvalitet.
Att lära sig vikten av att säga Nej är ett av flera av de verktyg och förhållningssätt som tas upp i kursen Att prestera och må bra. Under tiden: skapa dig en tillvaro där du har balans mellan dina resurser och den belastning du utsätts för. Gör det genom att prioritera. Att säga Nej är att säga Ja till det som är viktigt.

Författare

Lena Edin-Widen Denna artikel är skriven av Lena Edin-Widén. Med lång erfarenhet från ledande positioner i telekombranschen har Lena breddat sin kompetens och är idag verksam inom området ledarskap, där prestation och välbefinnande hos såväl organisation som den enskilde medarbetaren är ett huvudintresse.
Lena Widén håller följande kurs hos NFI:
Att prestera och må bra
Lena Widén har skrivit artikeln:
Konsten att fånga i tal