Introduktion till GIS
Översikt
Kursen pågår normalt en dag men kan anpassas till längre eller kortare utbildning
Företagsintern kurs
Vill ni genomföra denna kurs skräddarsydd internt hos er?
Anmäl intresseI kursen får du grundläggande kunskaper i hur GIS-fungerar och en allmän orientering i olika tillämpningar av GIS. Genom praktiska övningar kommer du att få studera några av de problem och möjligheter som arbete med GIS innebär.
I många beskrivningar av GIS brukar man säga att omkring 75% av all information som ett företag / myndighet hanterar har en geografiskt koppling. GIS - Geografiska Informations System - är ett arbetssätt för att hantera denna information och aktivt länka samman den med lägesbundna företeelser. Exempel på lägesbundna företeelser är, fastigheter, vägar, lekplatser, kunder etc. Dessa länkas i GIS samman med tillhörande beskrivningar kring sådant som ägarförhållanden, hastighetsuppgifter, avstånd, skötselföreskrifter, foton, entreprenörsavtal, kund- och orderregister etc. Kort sagt, i GIS kan man koppla in nästan vilka digitala eller analoga register och data som helst.
Den stora styrkan med GIS är just möjligheten att sammanföra information av olika slag och presentera den på ett lättillgängligt sätt. Detta är också vad kursen kommer att fokusera på. Hur tänker man i GIS?
Kursmaterialet till denna endagskurs är helt på svenska, framtaget av våra lärare och är baserat på deras erfarenheter.
Kursen vänder sig till dig som, oavsett bransch, behöver en teoretisk och praktisk introduktion till hur GIS kan nyttjas i en organisation. Detta gäller t ex beslutsfattare, projektledare, projektörer, IT-samordnare, naturinventerare, arkitekter och förvaltare.
Demo av ArcGIS 9.x, Praktiskt arbete i QuantumGIS (Opensource), exempel på WebbGIS
- Hur används GIS?
- Exempel på tillämpningsområden
- Rastergis
- Vektorgis
- Tabeller/attribut
- Projektioner
- Layout/presentation
- Några tillämpningsexempel
- Översiktlig presentation av olika data som finns att tillgå
- Leverantörer av data
- Kvalitet på data
- Metadata
- Datatyper och skapande av attributstruktur
- Struktur för datalagring
- ArcGIS - ArcView
- MapInfo
- AutoCad, som GIS?
- Qgis/GRASS
- Försök att matcha syfte & behov
- Organisation
- Data, metadata och informationsflöde
- Val av program
- Vad är det du vill visa?
- "Skit in --> skit ut"
- GIS på rätt sätt
Teoripassen kommer att varvas med några enklare praktiska övningar som på olika sätt illustrerar vad GIS är och hur det fungerar.
Vana att hantera en dator och framförallt filhantering underlättar förståelsen. I övrigt krävs inga speciella förkunskaper.
Tipsa kollega